SEGUIM….

En aquests temps tan estranys, convulsos  i de canvis per a tot el planeta i els seus habitants, des de Molins en transició seguim en peu amb la voluntat de continuar treballant, encara que sigui de manera on line, per mantenir el debat obert, ara més que mai, de com volem que sigui la nostra vila i com volem que es relacioni amb el seu entorn més proper.

Creiem que esdevenen molt necessaris aquest tipus de debats i reflexions: Com volem que sigui el nostre poble, el nostre país, el nostre planeta un cop hagi passat aquesta pandèmia? Com volem que siguin les nostres vides? Volem tornar a la nostra “normalitat”? A quina normalitat? A la que se sustenta gràcies a les desigualtats socials? A la que gira entorn d’un sistema de consum il·limitat en un planeta finit? O a la que gira l’esquena a les amenaces del canvi climàtic?

Aquesta situació de crisis global, provocada pel covid-19 és multidimensional. Està desafiant tots els límits del nostre sistema actual: a nivell sanitari, familiar, social, laboral, de consum, econòmic… Però, potser ara mateix, el més important és cuidar-nos i cuidar els nostres éssers més propers i els més vulnerables.

Però per sort, no tot és negatiu i la crisi també ha permès aflorar més que mai valors tan humans com la solidaritat,  el compartir… I la nostra vila ha sigut un exemple. A nivell local, a Molins  han sorgit un munt d’iniciatives col·laboratives i d’ajuda mútua on poder ajudar a qui més ho necessita o rebre un cop de mà  en aquests moments.

De ben segur que tots i totes volem tornar el més aviat possible a la nostra “normalitat”. Sortir al carrer, poder abraçar els nostres familiars, amistats, etc. I segurament a tots i totes s’ens ha passat pel cap què és el primer que farem quan ens deixin sortir de casa. Però potser també sigui temps de repensar-nos a quina “normalitat” volem tornar. En xinès, la paraula crisi es compon de dos diagrames o caràcters diferents: amenaça+oportunitat. A la nostra situació actual, l’amenaça o el perill ja sabem quin és. L’estem patint, de diferents formes o a diferents nivells. Però després vindrà “l’oportunitat”. Vindrà el temps en que ens haurem de plantejar a quin mon volem tornar.  Vindran temps de reconstruir i de repensar, potser un nou model de prosperitat on es tinguin en compte les necessitats i prioritats que el mateix pas del virus ens ha deixat al descobert. I tot això ho haurem de fer junts i juntes. Perquè una altra cosa que aquest virus ens ha demostrat és que som éssers interdependents: ens necessitem els uns als altres.

Una modesta proposición
Il·lustració de Miguel Brieva.

Nosaltres veníem d’haver celebrat feia poquet el nostre primer world cafè, amb molt d’èxit de participació, on ens plantejàvem quins temes volíem continuar treballant segons els interessos del públic participant. I estàvem preparant la segona fase d’aquesta proposta, on buscàvem una data per poder començar amb el cicle de xerrades temàtiques amb la participació d’experts en la matèria. Justament en aquest moment ens va “agafar” aquest confinament. I després d’un temps per pair a nivell individual tota aquesta nova situació, és que vam començar a tornar a prendre el  contacte entre nosaltres, de forma telemàtica i ens hem anant retrobant i reflexionant sobre quina serà la nostra aportació des d’aquesta situació de confinament.

De moment, hem aconseguit fer algunes reunions, primer amb l’objectiu de saber les unes de les altres, veure’ns les cares, els somriures, tant necessaris, encara que sigui virtualment. I després, per plantejar-nos, dintre les possibilitats que ens permeti la situació, com poder continuar treballant en allò que ens havíem proposat i anant adaptant-nos o fins i tot, reformulant-nos. I en això estem.

Us seguirem informant a mida que anem decidint com donar continuïtat als nostres projectes. Mentrestant, us deixem amb un interessantíssim recull de recursos que han elaborat des de Red de Transición i que us ajudaran a veure el que ens està passant amb uns altres ulls.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: