Dos anys de camí

D’on venim?

Molins en Transició és una entitat de la vila que porta poc més de dos anys de recorregut. Però tot i el poc temps que fa que estem en marxa, ens han passat moltes coses. De manera que hem sentit la necessitat d’explicar-vos quina ha estat la nostra evolució com a grup.

Vam néixer com un petit node ecologista a la vila. Poca cosa teníem clara a banda de que ens interessaven certs temes i que semblava que el nucli que els arreplegava es podia aixoplugar fàcilment sota el paraigües de l’ecologisme i la preocupació per com ens relacionem amb el nostre entorn i amb els recursos de què disposem per a viure.

Així que vam anar a buscar persones expertes (o, com a mínim, amb una mica més de rodatge amb el tema). Tot i que les persones que formàvem part del grup impulsor veníem del món de l’activisme i de la participació política, estàvem una mica peixos.

Amb l’entitat amb qui ens vam sentir més identificades va ser Ecologistes en Acció. Havíem sentit que parlaven de Decreixement i, a alguns dels membres de l’equip impulsor, era un tema que ens interessava molt. Es tracta, també, d’una organització que funciona per Federacions, on els grups sorgeixen al territori i estan molt arrelats a les realitats properes, però alhora tenen la força que els proporciona la unió enxarxada amb els altres grups. De manera que l’autonomia, la democràcia interna i la participació són valors importants en l’organització. Això, d’entrada, ens va agradar molt.

I aquí és on apareix el Grup Ecologista Les Agulles. Podríem dir que Molins en Transició és com un fillet seu. Vam contactar amb les persones que formen el grup i els vam explicar que ens estàvem plantejant formar un grup ecologista a la nostra vila. Ens van venir a veure, ens van explicar tot el que feien, ens van donar molt bons consells i vam decidir afegir-nos a l’entitat.

Mentrestant, vam començar a preparar una petita posada en escena. Ja vèiem que érem poques i que necessitàvem sumar. Per això se’ns va acudir organitzar un acte de presentació, per donar a conèixer a la vila les nostres intencions i buscar persones que s’afegissin al projecte. A tot això, no ens era aliena l’existència d’una sèrie de pobles, conscienciats amb el tema de l’escassetat de recursos, el peak oil1 i la transició energètica, que s’organitzaven en forma de xarxa i dels quals en teníem bons exemples a la nostra terra. Així que vam decidir contactar amb els més propers: Cardedeu en Transició i Granollers en Transició. I aquesta és la història de com ens vam convertir en els fillols de GenT! Els padrins ens van convidar a una de les seves reunions habituals (a l’Anònims, un lloc amb personalitat pròpia que també ens va encisar). Ens van explicar tots els projectes que tenien en marxa i ens van fer venir ganes d’imitar-los. Els vam convidar a la nostra xerrada de presentació… I van acceptar!

IMG-20170121-WA0004

I així és com el dia 20 de gener vam fer un acte: «Molins davant els reptes del segle XXI». I resulta que va venir gent! A partir d’aquí, el grup va anar creixent… Algunes persones van pujar al tren, d’altres en van baixar; i al final som més les que s’hi han anat sumant al llarg del camí que hem començat a recórrer. Hem tingut ja alguns debats sobre cap on ens hem de dirigir, amb diversitat d’opinions. D’una banda, hem vist com dues maneres de fer, no sempre contraposades, entre un ecologisme més clàssic2, que sembla que ha estat engolit pel sistema; i un altre més propositiu, centrat en buscar solucions i presentar propostes i no tant en assenyalar els problemes (que també). La idea del qual consisteix a provar alternatives a l’actual organització social, política i econòmica, amb modestes actuacions no per això poc transformadores.

Arribats a aquest punt, també hem tingut el debat de quin ha de ser el nostre paper en la política (allà on es prenen les decisions de com ens organitzarem com a societat). Estem orgulloses d’haver estat capaces d’aglutinar diverses sensibilitats en aquest sentit i d’haver-les posat a treballar al servei de la causa (i no haver-nos convertit en un instrument al seu servei).

És per això que hem entrat en contacte amb la Red de transición, coneixent també persones de Valls en Transició i d’Argelaguer en Transició. Ja ens podeu trobar al mapeig d’Iniciatvies de transició.

En tot aquest temps hem fet molta feina però, estàvem tan atrafegades, que no hem tingut temps d’explicar-vos-la. De manera que ara ens hem proposat posar-vos al dia de tot el que estem fent, pensant, construint… Però no us volem cansar, així que ho deixem per a un altre post.

Gràcies per seguir-nos!

1 Si no coneixeu el terme, us recomanem el blog de l’Antonio Turiel

2 Sobre aquest tema us recomanem l’article de la Revista 15/15/15 sobre el moviment ecologista a França: https://www.15-15-15.org/webzine/2017/09/20/del-fin-de-un-mundo-al-renacimiento-en-2050/.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: