GlocalShare, promovent la sostenibilitat des de models socioeconòmics alternatius

El proper 15 de març a les 18:30h al Casal Cívic de Riera Bonet es posarà en marxa una prova pilot de GlocalShare a Molins de Rei.

GlocalShare, la xarxa de recursos compartits

GlocalShare és una plataforma col·laborativa digital i presencial on les seves participants comparteixen recursos personals (espais, maquinàries, coneixements, temps, etc.) a fi de realitzar projectes participatius amb els que cobreixen les seves pròpies necessitats bàsiques (alimentació, llar, salut, educació, etc.), de manera que la creació generada es reparteix entre les participants de forma proporcional a la valoració ètica dels recursos aportats. Anomenen a aquesta activitat «glocalsharing». La proposta vol donar valor a l’enorme potencial de recursos particulars que no fem servir, per generar prosperitat i empoderament socioeconòmic, tot coordinant en el territori una xarxa multinivell i reduint la dependència dels diners i dels mercats competitius. Actualment estan posant en marxa proves pilot per Catalunya.

esquema GS

Punts d’afinitat amb el model de Molins en Transició

Molins en Transició és una de les entitats motores que donen suport a aquest pilot de Molins de Rei. Si analitzem alguns dels valors altermundistes que aporta GlocalShare, es fan evidents les sinergies que es poden generar entre les dues organitzacions:

  • Promoció de la sostenibilitat ambiental i de l’economia real: Es vol ajudar a transitar cap un nou model socioeconòmic que no estigui en mans de les gran corporacions, del mercats competitius ni d’Administracions al servei dels anteriors.

  • Realització de projectes ambientals: Una part dels projectes de glocalsharing previstos que poden realitzar-se són, precisament, de reducció de l’impacte ambiental (reparació de mobles i electrodomèstics, horta ecològica en espais en desús, recuperació d’aliments, reciclatge i reacondicionament de roba, etc.).

  • Promoció de l’economia circular: La xarxa de nodes de la plataforma permet que les necessitats es resolguin en el propi barri on s’originen o, per projectes d’una certa complexitat, el més a prop possible de les persones involucrades.

  • Aprofitament de recursos personals materials desaprofitats: La filosofia de la plataforma implica el compartir recursos infrautilitzats, de manera que es promou no duplicar innecessàriament objectes materials dins de la comunitat i, per tant, el reduir el seu impacte ambiental al final de la vida útil.

  • Donar rellevància a àmbits que no es valoren a l’economia especulativa: Per exemple totes les tasques reproductives (economia de les cures, tasques domèstiques, etc.), les quals tenen un valor fonamental pel sosteniment de la vida.

Si analitzem el procés de funcionament de GlocalShare, veiem que funciona segons un cicle iteratiu de 4 etapes, cadascuna de les quals també promou un sistema socioeconòmic alternatiu en una línia afí a les propostes dels municipis en transició:

  1. Detecció de necessitats i recursos: La realització d’aquesta primera etapa del glocalsharing genera un mapeig socioeconòmic que permet la detecció del potencial latent al territori de cara a generar prosperitat a partir de l’autoorganització.
  2. Encaix de les necessitats i els recursos: A la segona etapa, la necessitat de posar-se d’acord per planificar quins projectes es realitzaran, amb quines persones i com se’n distribuiran les seves creacions, propicia un enfortiment de la comunitat i un foment de l’autoorganització (al generar esperit d’equip i de solidaritat).
  3. Realització dels projectes acordats: Al realitzar-se projectes per cobrir necessitats bàsiques de les pròpies participants, es promou la localització territorial de l’economia i l’aprenentatge de portar a terme accions pràctiques i en un entorn de diversitat humana.
  4. Repartiment de la creació entre les participants: La distribució de la creació dels projectes entre les participants per resoldre les seves pròpies necessitats bàsiques, permet una reducció de la dependència dels diners (i del temps que cal per aconseguir-los), al no haver-se de comprar tants productes i serveis al mercat. A més a més, la distribució entre els participants proporcional als recursos aportats per cadascú, promou l’equitat social.

arbre GS

Inici del pilot de GlocalShare a Molins de Rei

Ja coneixeu una mica més la plataforma de GlocalShare i les seves implicacions dins del context general de transició que estem vivint. Si voleu explorar aquesta proposta, us convidem a venir a la primera sessió de la zona de Molins de Rei:

DIA I HORA: Divendres 15 de març de 18:30h a 20:00h

LLOC: Casal Cívic de Riera Bonet. Carrer Ca la Còrdia, 5. Molins de Rei.

Línies de treball de Molins de Transició que poden encaixar amb el pilot

Molins en Transició estarem participant en el pilot de GlocalShare, donant-hi suport i proposant projectes propers als que ja ens estàvem plantejat de realitzar entre nosaltres. Aquestes són algunes de les línies actuals de Molins en Transició que poden crear sinergies amb la plataforma GlocalShare:

a) Consum: Auto-proveïment de necessitats bàsiques entre els seus participants per reduir la dependència del consum i afavorir l’intercanvi de bens i capacitats. Per exemple, la fabricació d’alguns articles artesanals: sabons ecològics, elaborats alimentaris, reformes i reparacions d’habitatge, etc.

b) Banc del coneixement: També es vol promoure el desenvolupament d’un banc del coneixement, el qual es podria alimentar en part de l’experiència dels propis projectes col·laboratius que realitzem.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: