Decreixement i Ecofeminisme a la Federació Obrera

La Fulvia Ferri (investigadora del grup Research and Degrowth, de l’Institut de Ciència i Tecnologies Ambientals, de l’UAB) ens va explicar els principis del decreixement com un marc teòric i, també, de valors de la vida que volem viure.  És rellevant la concepció del decreixement com un canvi social radical, contraposat al sistema econòmic capitalista actual, al qual estan supeditats tots els aspectes de la nostra vida. Problemes com el fet que l’eficiència energètica ens acaba portant a un efecte rebot en el nivell de consum; o que el canvi massiu a  energies renovables és inviable en els nivells actuals de consum energètic, ens porten a la defensar la reducció dels consums globals com a única solució.

La Mónica Guiteras (Xarxa per la sobirania energètica i Observatori del deute en la globalització) ens va explicar la seva experiència en la creació del grup amb mirada ecofeminista dins de la pròpia xarxa. Ens explica el concepte del deute de cures i d’economia feminista i la necessitat de revisar les lluites amb aquesta mirada de gènere. Ens parla també de la lluita contra diferents mega-projectes energètics com exemple de mirada de gènere i de cooperació de diferents actors afectats (com treballadors precaritzats junt amb població afectada).

Alguns conceptes i/o dades significatives:

  • Actualment 3500 conflictes ambientals arreu del mon (projecte de mapeig d’ICTA).
  • Actualment Espanya porta de l’exterior el 95% de l’energia que consumeix, el que implica també la externalització dels conflictes que es puguin generar i de les emissions per generar aquesta energia.
  • L’oxímoron del desenvolupament sostenible.

Com a conclusió: El decreixement ha de ser global i feminista: no hi ha una manera específica de decréixer, hi ha diverses maneres de ser resilient i inclusiu, adaptant-se a cada cultura.

Després vàrem fer un petit debat amb intervencions del públic on apareixen experiències individuals de decreixement i els dubtes relatius a les dificultats de crear propostes de transició i decreixement en ambients urbans, la necessitat de ruralitzar les ciutats, etc, així com els pros i contres de tot plegat. També es parla del Procés constituent com a eina per crear un debat social, públic i ampli sobre tots aquests conceptes.

Properament publicarem vídeos i àudios de la xerrada.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: