“Crisi ecològica i canvi climàtic”: Crònica d’un spam

Aquest passat divendres 7 de juliol des de Molins en Transició vam assistir a la 2ª Escola Oberta d’Estiu a Vallirana. Estava organitzada per Junts x Vallirana i Guanyem Vallirana En Comú i portava per títol “Crisi ecològica i canvi climàtic”.

Es pretenia donar resposta a preguntes com: Quina Vallirana, societat i món volem?, Reconversió energètica i productiva… Així que ens va semblar una bona oportunitat per dir la nostra i plantejar les propostes dels Pobles en Transició com a possible solució a aquest problema.ESCOLA D_ESTIU _

Ens van presentar el panorama que ens espera en un futur no molt llunyà prenent com a referència aquests 3 llibres:

Després d’analitzar moltes dades sobre com l’escalfament global pot desencadenar un canvi climàtic imparable, vam veure que el problema rau en el capitalisme com a sistema centrat en les necessitats del capital i no en les de l’ésser humà. La conclusió  va ser que el capitalisme no és compatible amb l’ecologia ni amb el benestar humà.

A partir d’aquí, ens vam centrar en les propostes. Vam parlar de frenar el ritme de creixement i, fins i tot, de posar la marxa enrere. I de construir una alternativa, centrada en potenciar allò comú, prenent com a referència “El buen vivir” o l’ecofeminisme, per posar-ne alguns exemples.

Més tard, ens vam dividir en grups on vam treballar les alternatives més a fons. Les companyes ens van parlar d’altres maneres de crear moneda i del projecte Dinero positivo. També va sorgir el reclam d’escoltar més els físics i no els economistes.

En un primer moment va ser necessària una estona de “queixa terapèutica”: de fixar-nos en tot allò que no va bé i no ens agrada. Però no ens vam voler quedar aquí i vam passar a ser propositives, i aquí és on ens va emocionar la rebuda entusiasta que va tenir la nostra proposta dels Pobles en Transició. Vam parlar de potenciar un altre model de mobilitat, com per exemple afavorint l’ús de la bicicleta, amb un carril que uneixi els pobles de la zona. També de sobirania alimentària i de promoure grups de consum que facilitin el consum de proximitat, ecològic i de temporada. De l’Increible comestible o com omplir els carrers de verdures i plantes medicinals o aromàtiques, d’horts urbans comunitaris…

I per poder fer tots aquests canvis a nivell social, ens caldrà també canviar nosaltres, les nostres maneres de fer i d’entendre el món. I per tal de començar ben aviat, no vam voler desaprofitar l’oportunitat de convidar les veïnes de Vallirana a l’acte que farem el dijous 20 de juliol, on parlarem de tot això, i de moltes coses més!

Volem agrair a les organitzadores de l’acte haver facilitat aquest espai per a la reflexió, el debat i les propostes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: